2011-01-19 15:50:22• hírek • Szatmár.ro

Lefényképezett parcellák

Minden egyes, meg nem művelt parcellát lefényképez az APIA.

Pinte Viorel, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség igazgatója szerdán figyelmeztette a nagyobb magángazdákat: minden olyan területről fényképfelvételt készítenek, amelyet tulajdonosa meg nem művelt parcellaként tüntetett fel és így vett fel rá szubvenciót. Mivel a törvény szerint ezeket a területeket is karban kell tartani, lényeges az ellenőrzés, hiszen az EU bármilyen szabálytalanság esetén eurószázezrekkel büntetheti Romániát.

Az intézményvezető számítógépes bemutatóval szemléltette, milyen helyzetben van Románia ezen a téren. Előbb hollandiai, sivatagosodásnak indult területek fényképeit vetítette le - amelyeken azonban performáns mezőgazdaságot folytatnak -, majd Börvely környékéről mutatott be olyan parcellákat, amelyeken ennél jóval sikeresebben lehetne gazdálkodni, de ezt mégsem teszik a gazdák. Sőt: e helyett térdig érő gaz és bozóttenger borítja a földeket. Pintea szerint a legnagyobb gond az, hogy ezekre a területekre éveken át szubvenciót kaptak az emberek. Az igazgató hozzátette: egyszer mindenki „lebukik", és vissza kell adnia a 2007 óta felvett szubvenció összegeit, annak kamatait és büntetőkamatait.

A szerda délelőtti találkozó célja ezen kívül az volt, hogy az intézmény képviselői ismertessék a 2011-es területalapú támogatások igénylésével kapcsolatos tudnivalókat. Egyetlen dolog változik az eddigiekhez képest: mindenki számítógépes rendszeren keresztül kell, hogy azonosítsa a területeit, az IPA-online programon keresztül. Erre jelszót kaptak a gazdák: aki esetleg elfelejtette azt, márciusig újat igényelhet az APIA-nál. Pintea és kollégái arra is figyelmeztették a mezőgazdászokat: be kell tartani a megfelelő mezőgazdasági és környezetvédelmi előírásokat (GAEC), azokon a parcellákon is, amelyek esetleg nem esnek bele a területalapú támogatásba.


APIA - tájékoztatták a mezőgazdászokat
APIA - tájékoztatták a mezőgazdászokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: